Priprema djece za dolazak u vrtić u izmijenjenim uvjetima rada

  • 0

Priprema djece za dolazak u vrtić u izmijenjenim uvjetima rada

Category:NOVOSTI

Dragi roditelji, bliži se i taj dan, kada će se Vaše dijete nakon dužeg perioda kućne izolacije i držanja fizičke distance, ponovno vratiti u vrtić. Dalje ćemo kroz tekst pojasniti promjene do kojih u ovakvim uvjetima rada dolazi i kako pripremiti dijete na te promjene prikladno njegovom razvoju i mogućnosti razumijevanja cjelokupne situacije.

Djeca koja će ovih dana doći u vrtić, vjerojatno su pod dojmom svega što se događalo u zadnje vrijeme. Naime, nije jedina promjena ta što dijete nakon gotovo dva mjeseca boravka isključivo kod kuće, kreću u vrtić. To je i promjena skupine, djece s kojima su prije boravila, promjena odgojitelja a i mnoga nova pravila, od ulaska u vrtić nadalje. Takva promjena može djetetu biti uznemirujuća, posebice mlađoj djeci i djeci osjetljivoj na promjene.

Dolazak u vrtić će nekoj djeci možda pružiti dobrodošlu promjenu od boravka kod kuće. Neka će se djeca vratiti u dio prijašnje vrtićke rutine –  poznati prijatelji, matični odgojitelj ili isti prostor, no radi epidemioloških, prostornih i organizacijskih razloga za većinu djece nećemo moći osigurati takav boravak. Ako ste pročitali prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, znate da u skupini može boraviti do 9 djece, a nakon formiranja skupine, 14 dana od početka primjere ovih uputa, nova djeca se ne primaju u skupinu. Odgojitelji su raspoređeni na rad u tim 14-dnevnim turnusima, a dio njih sukladno preporukama stožera ne može raditi. Dio odgojitelja, nastavit će s radom Vrtića na daljinu. Naime, važno nam je da i dalje ostanemo u kontaktu s djecom koja ostaju doma, da zadržimo kontinuitet rada i rutinu, nastavimo sa zabavnim aktivnostima uz poznata lica vrtića.

Važan dio pripreme djece jesu nova pravila koja se tiču dolaska u vrtić, odlaska, ali i samog boravka u vrtiću. Pripremili smo upute dovođenja i odvođenja djece koji je svaki roditelj prije polaska djeteta dobio. U njima je detaljno opisan način primopredaje djece. Dijete je potrebno informirati kako roditelj neće s njime ulaziti u vrtić, odnosno u garderobu. To znači da će rastanci biti kraći nego uobičajeno. Svakom je djetetu osigurano dovoljno vremena da se na dobno prikladan način pozdravi s roditeljem, stoga molimo roditelje da ne kasne, kako bi primopredaja prošla bez stresa za dijete, kako bi se pripremilo za ulazak u skupinu kao i inače. Djetetu pojasnite da je ovakvo ponašanje potrebno kako bi se zaštitili od virusa i kako su oni jako važni da nam u tome pomognu. Situaciju povežite s onime što je djetetu poznato kako biste normalizirali situaciju, primjerice, čekanje u redu, ili napravite od toga igru. Dodatnu pomoć u objašnjavanju situacije s virusom potražite u dijelu Podrške djeci i roditeljima Vrtića na daljinu.

Djetetu navedene informacije recite mirno, budite pozitivni i ne zaboravite, ovakav način rada je privremen. Budite iskreni u razgovoru s djetetom, napomenite kako će vrtić i dalje biti veselo i šareno mjesto, sa starim i novim prijateljima te da ih s radošću očekujemo.

Djecu treba pripremiti i na drugačiji izgled prostora. Naime osim što djeca neće boraviti u matičnim skupinama, skupine su prema preporukama drugačije, u skupinama će se nalaziti jedino materijali i igračke koje je moguće oprati. To će možda značiti da je omiljeni kutak Vašeg djeteta sada prazniji. Nadalje, u ovim izvanrednim okolnostima rada, redoviti odgojno-obrazovni rad neće se provoditi. Djeca neće nastaviti aktivnosti koje su započete u obliku raznih projekata. Nastojat će se što više vremena provesti na otvorenom, na zraku, kroz šetnje ili boravak na igralištu. Radi preporuka o sprječavanju zaraze, djeca iz različitih skupina neće se susretati tijekom boravka u vrtiću ili na zraku. Pripremite djecu na pojačane mjere higijene, smislite pjesmicu za pranje ruku, a ako niste, odgojitelji vam tu sigurno mogu pomoći. Jasno nam je da neka djeca imaju prijelazni objekt, tješilice – igračke, dekice i dr., za koje Vas inače potičemo. No, trenutno Vas molimo da tješilice, izuzev duda, ostavite doma. Način na koji možete djetetu olakšati nedostatak tješilice, je da majica ili neki drugi odjevni predmet, postane posebna majica koja će biti njegova tješilica.

Djeca predškolske dobi nemaju dovoljno zrele kognitivne kapacitete i u potpunosti ne shvaćaju sve što se događa. Međutim, ona osjećaju atmosferu oko sebe, osjetljiva su na osjećaje odraslih osoba oko sebe iako ne razumiju što se događa. Potrebna je iskrena komunikacija te suradnja roditelja i stručnjaka vrtića, pružanje sigurnosti i prihvaćanja djetetovih osjećaja, kako bi ovaj period adaptacije na nove uvjete i ponovni dolazak u vrtić prošao što bezbolnije za našu djecu.

Ako imate pitanja, slobodno se obratite preko mail adrese.

Veronika Kostrenčić, psiholog

psiholog@dv-fijolica.hr