Prvi dani u vrtiću

Polazak djeteta u jaslice/vrtić najčešće je prvo pravo odvajanje djeteta od roditelja. To podrazumijeva prilagodbu obje strane – roditelji moraju prihvatiti da će se značajan dio djetetovih aktivnosti (igre, odgoja, obrazovanja) odvijati  izvan roditeljskog doma, dok će dijete steći novi krug ljudi i prijatelja koji će mu biti važni u životu, kao i neke nove vještine i znanja.

Dijete će se postupno prilagoditi na novo okruženje. Gotovo sva djeca pokazuju neku vrstu otpora po dolasku u jaslice/vrtić; odbijanje hrane, popodnevnog odmora, druženja, komunikacije, pretjerani nemir i dr. Ta su ponašanja normalna i očekivana i u pravilu je samo pitanje vremena kad će  dijete s njima prestati.

Uglavnom se najveći otpor iskazuje po dolasku te s vremenom jenjava. No, ponekad dijete, koje u početku ne pokazuje otpor i čini se potpuno zadovoljno situacijom, tek nakon nekoliko tjedana počinje negodovati i pokazivati nezadovoljstvo boravkom u novoj sredini.

Postoji mogućnost da će se neka ponašanja prisutna u roditeljskom domu prije polaska u jaslice/vrtić pojačati tijekom prilagodbe. Dakle, nije za očekivati da će boravak djeteta u vrtiću trenutačno promijeniti ponašanje djeteta. Za to je potrebno vrijeme koje se nerijetko mjeri mjesecima.

Neki postupcima kojima možete olakšati prve dane boravka u vrtiću:

  • planirajte nekoliko dana godišnjeg odora kako biste prve dane boravka u vrtiću proveli s djetetom u skupini te za to vrijeme s djetetom istražite prostor i igrajte se;
  • ne dramatizirajte na rastanku (suze roditelja dijete može protumačiti kao znak nepovjerenja spram vrtića), ako Vam rastanak teško pada, zamolite drugog člana obitelji da vodi dijete u vrtić tijekom perioda adaptacije;
  • ne iskradajte se bez pozdrava jer dijete se može osjećati prevareno;
  • budite iskreni o vremenu dolaska/odlaska (kada kažete da ćete doći, održite svoju riječ i ne kasnite);
  • ne govorite pred djetetom o svojim strahovima, strepnjama i negativnim osjećajima, jer ono Vaše strahove osjeća te time može povećati separacijsku anksioznost;
  • podržavajte buđenje interesa za vrtić, jer će Vaše dijete uskoro početi pričati o vrtiću, tetama i igračkama;
  • djetetu pokažite i govorite da ga volite te da vas raduje što je ono u vrtiću;
  • ne omalovažavajte njegove poteškoće u adaptaciji i ne rugajte mu se;
  • osigurajte djetetu raspored aktivnosti kod kuće (vrijeme obroka, igre, spavanja i sl.) jer je za dijete umirujuće sve što je trajno i bez iznenađenja.

Napomena: ako nakon tri do četiri tjedna pohađanja vrtića problemi adaptacije ne nestaju, obratite se stručnoj službi vrtića za pomoć, osobito ako dijete i nakon tog razdoblja još uvijek odbija jesti, spavati ili su vidljive neke druge bitne promjene u njegovu ponašanju koje Vas zabrinjavaju.