Kako pružiti podršku djeci u periodu zdravstvene krize?

Dragi roditelji, skrbnici, odgajatelji i ostali odrasli,

trenutno se suočavamo s epidemijom koronavirusa koji, za neke skupine osoba, može biti opasan po život. Radi toga smo suočeni s povišenim osjećajem nesigurnosti i straha za budućnost. Roditelji se suočavaju s mnogobrojnim pitanjima djece koja „kipe“ za informacijama o ovoj situaciji. Postoje mnoge nepoznanice, ali i strah do ovog virusa. Odrasle osobe imaju razvijene načine nošenja sa svojim strahovima, no djeca ovisno o svojoj dobi, nisu u mogućnosti razumjeti što se događa oko njih.

Djeca još nemaju moć i pristup informacijama kao roditelji, stoga je razgovor potreban kako bi dijete shvatilo tu zastrašujuću situaciju i razlog zabrinutosti roditelja. Djeca osjete da se nešto događa te sama mogu stvoriti strašne scenarije u glavi. Ako ostanete mirni, vaše će dijete shvatiti da nam shvatiti da nam događaji poput ovog mogu unijeti nemir u život, ali da iz loših iskustava također možemo puno naučiti i zajedno jačati.

U ovoj situaciji svakako je potrebno razgovarati s djecom svih uzrasta.

Potrebno je, u krugu obitelji otvoriti razgovor o situaciji i pružiti djeci informacije, priliku za postavljanje pitanja kao i za podršku koju mogu pružiti primarno roditelji.

Kako razgovarati s djecom pročitajte u sljedećim tekstovima:

Zabavni i informativni način upoznavanja s koronavirusom istražite u slikovnici:

Za sve daljnje informacije posjetite linkove Zagrebačkog psihološkog društva i Društva za psihološku pomoć.

https://dpp.hr/kako-djeci-objasniti-epidemiju-koronavirusa/

Aktivnosti s djecom za vrijeme boravka doma:

  • Youtube kanal Vježbaonica sreće krenuo je sa serijom novih videa „TV Sreća“ s ciljem da djeci i roditeljima olakšaju ovo razdoblje širenjem pozitive, podrške i pozitivnog fokusa. I njihovi ranije objavljeni videozapisi sa kreativnim vizualizacijama, meditacijama za djecu i vježbama disanja bit će vam sigurno zanimljivi i korisni pa iskoristite višak vremena da pogledate i njih. Link na kanal je ovdje:

https://www.youtube.com/channel/UCcFJ5YhMWPLzWzLJ7MnClLg

  • Dječji vrtić Čigra iz Zagreba pokrenuo je virtualnu igraonicu u kojoj svakodnevno dijele besplatni edukativni materijal za djecu vrtićke dobi. U Čigrinoj su virtualnoj igraonici roditelje i djecu dočekali objašnjenje što je to koronavirus, te savjeti kako o njemu razgovarati. Tu su i eksperiment koji otkriva važnost pranja ruku, vježbe joge za najmlađe, poticajni zadaci iz matematike te oni za stjecanje predčitalačkih vještina. Sve to prate zanimljive priče i prijedlozi za zabavu. Igraonica je napravljena na platformi Padlet, a link je ovdje:

https://padlet.com/cigrahypo/fnvdv28sj0vk

Ako vaše dijete voli kazališne predstave za djecu, mnoga su dječja kazališta odlučila učiniti se dostupnima i besplatno ili uz kupnju ulaznice podijeliti s nama njihove najbolje predstave:

  • Gradsko kazalište lutaka Rijeka svaki petak u podne dijeli s nama link za novu predstavu, besplatno. Prva je na rasporedu bila predstava o šarenoj ovčici Wandi Lavandi.
  • Kazalište Mala scena iz Zagreba također nudi svoje predstave online…za samo 35 kn cijela obitelj može uživati u izuzetno kvalitetnim predstavama, a na njihovim Facebook stranicama redovito čitaju zanimljive slikovnice djeci pa ne propustite ni to.

*tekstovi preuzeti sa mrežnih stranica Društva za psihološku pomoć te Zagrebačkog psihološkog društva