POČETAK RADA VRTIĆA 11.05.2020. U SKLADU S UPUTAMA HZJZ-A

  • 0

POČETAK RADA VRTIĆA 11.05.2020. U SKLADU S UPUTAMA HZJZ-A

Category:NOVOSTI,VRTICNADALJINU

Obavještavamo roditelje i skrbnike djece koja pohađaju Dječji vrtić Fijolica da 11. svibnja 2020. godine naš Vrtić ponovno započinje s radom, ali uz strogo pridržavanje epidemioloških uputa.

U skladu s time naglasili bi da uključivanje djece u vrtićke programe nije obveza već izbor roditelja i skrbnika koji pritom moraju biti svjesni da boravak u vrtiću potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom odnosno kućanstvo. Hrvatski zavod za javno zdravstvo potiče ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, a naš vrtić nastaviti će s već uhodanim aktivnostima „vrtića na daljinu.“

U organizaciji rada vrtića strogo ćemo se pridržavati uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje možete pročitati ovdje:

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 ZA USTANOVE RANOG I PREDŠKOLSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA

Slijedeći epidemiološke upute naš vrtić može primiti ograničen broj djece te stoga apeliramo da boravak djece u vrtiću koristite isključivo ako nemate drugih rješenja kako bi ostavili dovoljan broj mjesta za djecu iz obitelji koje zbog poslovnih obveza nemaju izbora nego uputiti dijete u vrtić.

Da bi dijete mogli primiti u Vrtić, a u cilju zaštite zdravlja samog djeteta, ali i djetetove obitelji te u konačnici i zdravlja čitave zajednice, moraju biti ispunjeni određeni preduvjeti. U skladu s time odgajatelji će u idućih nekoliko dana kontaktirati sve roditelje i skrbnike te im detaljno objasniti proceduru, a sva potrebna objašnjenja bit će objavljena i na web stranici vrtića.

Za sada bi naveli samo neke glavne smjernice o kojima posebno treba voditi računa:

  1. Vrtić može pohađati samo dijete koje ne boluje niti je u doticaju s ukućanima koji boluju od sljedećih kroničnih bolesti: respiratorne i kardiovaskularne bolesti, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencije, veća tjelesna ili motorička oštećenja.
  2. Niti jedan član kućanstva u kojem dijete živi ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu ili respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha.
  3. Za niti jednog člana kućanstva u kojem dijete živi ne smije postojati sumnja da je bio u kontaktu s osobom oboljelom od bolesti COVID-19.
  4. Rad će biti organiziran u grupama od najviše 9 djece s jednim odgajateljem. Grupe i odgajatelji mogu se razlikovati od organizacije rada prije zatvaranja vrtića. Formiranje grupa vrši se svakih 14 dana te nije moguće uključivanje djece u rad vrtića do isteka novog ciklusa od 14 dana. Formiranje grupa za prvi ciklus bit će gotovo 08.05.2020., a za drugi ciklus do 22.05.2020.
  5. Djeca će se poticati na pojačanu osobnu higijenu, no pritom se neće koristiti dezinfekcija ruku dezinfekcijskim sredstvom niti će djeca nositi zaštitne maske i rukavice.
  6. Preuzimanje djece odvijat će se izvan zgrade vrtića, pridržavajući se mjera socijalne distance i to u točno alociranim terminima, a naknadno preuzimanje djece neće biti moguće. Pritom, dijete u vrtić mora dovoditi uvijek ista osoba i ta ista osoba dijete mora preuzeti. Preporuča se da to bude osoba iz kućanstva za koju postoji najmanji rizik zaraze COVIDOM-19.
  7. Ulazak roditelja i skrbnika u prostor vrtića neće biti dozvoljen.
  8. Roditelji i skrbnici bit će dužni bez ikakve odgode obavijestit vrtić o svim bitnim promjenama u zdravstvenom stanju članova kućanstva, posebice onima koje se tiču postojanja povišene tjelesne temperature, respiratornih problema te potencijalnog kontakta s osobama zaraženim COVIDOM-19. Vrtić je također dužan bez odgode takve informacije proslijediti epidemiološkoj službi.